Vorige slide
Volgende slide

Onderhoud en reinigen van materialen

Tuinmeubelen gaan door weer en wind, dat vraagt onderhoud en reiniging. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en hebben daarom zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Geen zorgen, het is geen ingewikkeld verhaal. Met een beetje liefde en aandacht kun je tot wel 25 jaar genieten van je tuinmeubelen.

Voor de frames van onze tuinmeubelen gebruiken wij onder andere geslepen RVS van uitzonderlijke kwaliteit. Dit komt door de forse wanddikte van 1,5 à 2 mm. We raden aan het RVS ongeveer tweemaal per jaar te reinigen met een zachte borstel en een sopje van water en zeep. Dit voorkomt dat er hardnekkige vlekken ontstaan. Zijn die er toch? Dan kan je die behandelen met speciale RVS-reiniger (let op: deze kan vlekken geven op hout). Een transparant RVS-reiniger zorgt ervoor dat vuil en vlekken minder goed aanplakken.

Wat moet je vooral niet doen: schuurmiddelen en/of bijtende middelen voor de reiniging van RVS. Schuurmiddelen veroorzaken doffe vlekken. Door agressieve of bijtende middelen kan het oppervlak ernstig beschadigd worden en in sommige gevallen roestvorming geven.

Voor de frames van onze tuinmeubelen gebruiken wij o.a. staal met een wanddikte van 1,5 à 2 mm dat wordt verzinkt (ondergedompeld in een zinkbad). In aanraking met regen kan de verse zinklaag in het begin een wit poederlaagje achterlaten. Dit noemen ze witte roest en komt door oxidatie (een chemisch proces) van de zinklaag. Dit kan gemakkelijk gereinigd worden met een harde borstel of schuurspons en een sopje van water en zachte zeep.

Wij gebruiken bij voorkeur duurzaam hout met het FSC-keurmerk. Vanwege de duurzaamheid hoeven deze houtsoorten geen speciale behandeling te ondergaan. Toch raden we aan het hout jaarlijks te onderhouden om scheurtjes en vergrijzing tegen te gaan.

Reinigen

Om vuil en groene aanslag te ontdoen adviseren we om één of twee keer per jaar het hout met een sopje van zachte (groene) zeep schoon te maken. Dit kan eventueel ook met een zoutoplossing of met azijn. Met een harde borstel of schuurspons geeft dit al een mooi resultaat.

Vergrijzen

Vergrijzen komt doordat er onder invloed van weersinvloeden langzaam kalkdeeltjes uit het hout komen. Een volledig normaal proces wat in principe bij alle houtsoorten voorkomt. Dus zowel bij zachte- als harde houtsoorten.

Vind u dit vergrijzen geen probleem of zelfs mooi dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Het is dan niet nodig om uw meubel, met een schuurspons in combinatie met een hardhoutreiniger te reinigen. Behalve de groene(algen) aanslag verwijdert u dan namelijk ook de ontstane grijze kleur. Slechts 2x per jaar (voorjaar en najaar) uw meubelen inspuiten met een (speciale) groene(algen) aanslagreiniger is dan al voldoende. Dit kan in 10 minuten met een gewone plantenspuit en is milieuvriendelijk. Uw meubelen krijgen dan geen groenige aanslag waardoor de patina grijze kleur goed tot z`n recht blijft komen.
  2. Ook zijn er speciale patinizers, dit zijn onderhoudsproducten die het hout beschermen en tegelijkertijd helpen te vergrijzen. Voor het opbrengen van dit product moeten uw meubels wel eerst grondig worden gereinigd.

Ook een combinatie van 1. en 2. is mogelijk.

Reinigen met een hardhoutreiniger

Er kan ook een speciale hardhoutreiniger worden gebruikt. Onze tips voor het gebruik van hardhoutreiniger:

  1. Eerst het hout goed natspuiten (let op: gebruik nooit een hogedrukspuit, dit kan het hout onherstelbaar beschadigen).
  2. Verdun de hardhoutreiniger met water en breng met een zachte borstel aan op het hout. Laat dit ongeveer vijf minuten intrekken.
  3. Vervolgens met een harde borstel of schuurspons het losgeweekte vuil eraf schrobben.
  4. Tot slot even naspoelen met schoon water en goed laten drogen.

Optioneel:

  1. Na het drogen het houtoppervlak met fijn schuurpapier licht schuren. Hierdoor verdwijnen krasjes en oneffenheden. De resten van het schuursel met een zachte stoffer verwijderen.

Onderhoudsproducten op oliebasis

Als je de voorkeur hebt om de originele bruingele (plantage-teak) of donkerbruine (FSC-hardhout) kleur te behouden, zijn er speciale onderhoudsproducten op oliebasis. In deze producten zit een kleurstof dat ervoor zorgt dat de kleur behouden wordt en tegelijkertijd het hout geen vocht opneemt. Voilà; het hout is weer zo goed als nieuw!

Let op:

  • Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van het product.
  • Gebruik voor de behandeling van hardhout geen producten op lakbasis. Hierdoor kan het lak scheuren en er kan vocht intrekken.

Vergrijzen van hout

Weersinvloeden zorgen ervoor dat er langzaam kalkdeeltjes in het hout komen. Vergrijzing is een volledig normaal proces dat bij alle houtsoorten voorkomt. Vergrijzing kan ook heel mooi zijn; het laat zien dat je tuinmeubelen geleefd hebben! Als je dit mooi vindt hoef je slechts één of twee keer per jaar het hout in te spuiten met een speciale groene (algen) reiniger. Je kan ook een patinizer gebruiken. Deze beschermt het hout en versnelt het proces van vergrijzing.

Op mooie tuinmeubelen horen natuurlijk mooie kussens. Daarom gebruiken wij de kussens van Sunbrella: een duurzame en waterafstotende stof waarvan de kleurpigmenten al tijdens het productieproces worden gemengd in het hart van de vezels zelf. Daardoor vervaagd de kleur niet, ook niet bij het wassen. En dat wassen is ook nog eens heel eenvoudig!

Algemeen en licht onderhoud

Veeg vuil en vlekken meteen weg met een zachte borstel of doekje. De kussens kunnen in de wasmachine op maximaal 40°C. Liever met de hand wassen? Meng dan 60ml zachte zeep en 4 liter lauwwarm water en maak schoon met een zachte borstel. Even intrekken, goed afspoelen en laten drogen.

Schimmel of hardnekkige vlekken

Sunbrella stof is waterafstotend en gemaakt om schimmel tegen te gaan. Een enkele keer kan het voorkomen dat er toch schimmel of hardnekkige vlekken ontstaan. Dat los je gemakkelijk op door 240ml bleekwater en 60ml zachte zeep te mengen met 4 liter water. Sproei die oplossing op de stof en laat even intrekken. Even schrobben met een borstel, goed spoelen en laten drogen in open lucht.